Dolors Miralles i Valls (Sabadell, 1889 – 1981)

Pedagoga, escriptora i traductora, Medalla de Plata de Sabadell.  Promotora dels drets laborals de la dona. La primera mecanògrafa-estenògrafa de la ciutat, l’any 1910,  quan tenia 21 anys.

L’any 1919 va començar a treballar a casa seva fent còpies a màquina i traduccions: català, castellà, francès, anglès i esperanto. L’any 1920 va fundar l’Acadèmia Miralles, de gran prestigi i que  introduí l’aprenentatge amb el Sistema Montessori i la rítmica-plàstica de Jacques Dalcroze. També va fundar l’associació femenina Maria de Bell-Lloc, dedicada a l’excursionisme i activitats culturals.

Dolors Miralles era amiga de l’escriptora sabadellenca Agnès Armengol, de qui va ser secretària personal. Va col·laborar amb Pilar Tous de Cirera per escriure’n la biografia, publicada l’any  1957.  També era amiga de Caterina Albert (Víctor Català), a qui va conèixer quan va mecanografiar l’obra Solitud, l’any 1913.  Animada per Caterina Albert,  Dolor Miralles va començar una autobiografia, però no la va poder acabar per falta de temps. Mossèn Camil Geis, músic, escriptor i professor de l’Acadèmia Miralles, la va acabar i publicar l’any 1978 (Monogràfic Acadèmia Miralles

IMATGE SUPERIOR: Placa d’homenatge a Dolors Miralles a la plaça que porta el seu nom. Sabadell, febrer de 2011. Autora: Pilar Fuentes.

IMATGE INFERIOR: Dolors Miralles va ser la secretària personal i amiga de l’escriptora Agnès Armengol. A la fotografia: Agnès Armengol (al centre) en col·loqui amb el Sr. Salvador Sabater Oliver i Dolors Miralles. Sabadell, 1925 (aprox.). Autor: Francesc Casañas Riera. /AHS

 

FONTS CONSULTADES

 

ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL (AHS)

-Fons Francesc Casañas Riera.

– Fons Ricard Simó Bach.  

 

BIBLIOGRAFIA

– Mn Camil GEIS (1978). Monogràfic Acadèmia Miralles. Sabadell: Agulló Costa.

– Pilar TOUS DE CIRERA (1957). Agnès Armengol. Biografia. Sabadell: Volum II Biblioteca de Sabadell.

Escrit per: Pilar Fuentes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: