TERESA CLARAMUNT (Sabadell, 1862 – Barcelona, 1931), UNA REVOLUCIONÀRIA QUE ESCRIVIA PER MILLORAR LA SOCIETAT.

Fotografia 1. Retrat de Teresa Claramunt. S.d.- Autor: Desconegut. Fons Ricard Simó

 

Teresa Claramunt i Creus va ser una destacada dirigent obrera i feminista que lluità per millorar la vida dels  treballadors. Coneguda com La virgen roja barcelonesa, va ser una de les primeres dones revolucionàries d’Espanya i  organitzà un grup anarquista a Sabadell vers 1880.
Teresa Claramunt va començar a treballar en la indústria tèxtil de molt petita, ajudant la seva família, i va poder anar  molt poc a l’escola. A Espanya els nens i nenes podien començar a treballar als deu anys (Llei Benot, presentada a les Corts l’any 1873). Quan es va independitzar del pares, va decidir millorar la seva formació i anar a classes en acabar de treballar. Creia que l’educació era imprescindible per evitar l’explotació obrera.

Fotografia 2. Secció d’acabats de la fàbrica J. Puncernau, després Llorens i Torra, S.A, a la Carretera de Molins de Rei/ Reina Elionor/ Cellés/ Pau Claris (Cal Marcet). Sabadell, entre 1919 i 1926.- Autor: Francesc Casañas Riera/AHS.

L’any 1879, Sabadell era el primer centre tèxtil llaner d’Espanya, amb un 31% de la capacitat productiva del país. A les fabriques de Sabadell, com a molts altres llocs, les condicions de treball eren molt dures, els salaris baixos i hi havia força risc d’accidents. Els obrers es van organitzar per emprendre accions de protesta i van aconseguir algunes millores:

– Abans de 1870 treballaven 72 hores setmanals (12 hores diàries, de dilluns a dissabte).

– Amb vagues i boicots, els obrers van aconseguir reduir les hores de treball a 48 per setmana, vers 1919.

 

Teresa Claramunt va participar en aquestes protestes i va escriure nombrosos articles en defensa dels drets de la dona i dels obrers (des de 1884 fins 1923) a publicacions dirigides als treballadors (Fraternidad, Los desheredados, Humanidad Libre, Solidaridad Obrera, El Productor, La Revista Blanca, etc…). Va participar en mítings, com a oradora, a diferents regions d’Espanya i per aquesta raó va ser perseguida per les autoritats. La van detenir i empresonar després d’atemptats anarquistes (1893 i 1896) i després de la Setmana Tràgica (1909), tot i no haver-hi participat directament. Va haver de viure un temps a l’exili; l’any 1924 tornà a Barcelona però es va mantenir apartada de la vida pública fins a la seva mort, degut a una malaltia conseqüència dels empresonaments (paràlisi).

Teresa Claramunt escrivia per expressar les seves opinions i reivindicar millores en la societat i les vides dels treballadors. No tan sols va escriure articles a la premsa, també va escriure un conte infantil (Sangre roja y sangre azul) i l’obra de teatre El mundo que muere, el mundo que nace (drama social en 3 actes escrit sota el pseudònim María Sánchez del Valle). Aquesta obra va ser estrenada al Teatro Circo de Barcelona el 14 de març de 1896.

 

FONTS CONSULTADES:

 

ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL (AHS)

– Fons  Francesc Casañas Riera.

– Fons Ricard Simó i Bach.

 

BIBLIOGRAFIA:

–  Anna CABEZA (2005). El Sabadell de les àvies, besàvies i rebesàvies. Sabadell: Publicacions de l’Ajuntament de Sabadell.

– Maria Amalia PRADAS BAENA (2006). Teresa Claramunt, la “virgen roja” barcelonesa. Biografía y escritos. Barcelona: Virus.

– Laura VICENTE (2006). Teresa Claramunt (1862-1931). Pionera del Feminismo Obrerista Anarquista. Madrid: Colección Biografías y memorias, 4. Fundación de Estudios Literarios Anselmo Lorenzo.

 

ESCRIT PER:  Pilar Fuentes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: