PILAR TOUS DE CIRERA (Sabadell, 1899-Barcelona 1993), POETESSA I BIÒGRAFA.

Pilar Tous Forrellad va ser una escriptora sabadellenca amb un talent sorprenent. Començà a escriure poesies quasi al mateix temps que va aprendre a llegir i escriure. Explicava que, quan tenia 6 anys, va anar d’excursió amb la seva família i ella va escriure la seva primera poesia al costat d’una font, fent jocs de paraules. També tenia un gran talent musical: era una pianista brillant i feia concerts per a familiars i amics. El poeta Joan Arús i Colomer (1891-1982) l’animà a escriure i li donà consells; mossèn Camil Geis (1902 – 1986), músic, poeta i professor de l’Acadèmia Miralles, era un altre amic de la família.

Quan es va casar va adoptar el nom Pilar Tous de Cirera i va continuar escrivint poesia, col·laborant en revistes i publicacions, fent conferències, recitals i participant en certàmens literaris. Publicà diversos llibres en català i en castellà:

 

Vergeret d’Abril (1934), recull de poesies amb pròleg de Joan Arús; les més antigues daten de 1920.

Cantares i Pensamientos (dos llibres escrits en castellà vers 1939; força inèdits).

Figures i Paisatges (1943). Obra premiada amb la Flor Natural al Certamen Literari celebrat al Teatre Euterpe de Sabadell l’any 1942 (el primer després de la guerra civil; s’hi van presentar obres en català, tot i la prohibició d’utilitzar aquesta llengua en actes públics).

Medalles (1951); recull de poemes inspirats en la seva col·lecció de medalles de la Verge Maria, molt important i extensa (al llarg de la seva vida en va aplegar milers de diferents).

Agnès Armengol. Biografia. (1957) Obra premiada amb el Primer Premi Extraordinari als Jocs Florals celebrats a Sabadell el 14 de desembre de 1952.

 

Pilar Tous de Cirera va escriure aquesta biografia perquè Agnès Armengol (1852- 1934) era una coneguda de la família; va comptar amb la col·laboració de Dolors Miralles (1889- 1981), qui havia estat secretària personal i amiga d’Agnès Armengol. En aquest llibre trobem detalls biogràfics, fotografies, poesies i anècdotes curioses com, per exemple:

– Per a Agnès Armengol, les poesies eren “entremeliadures literàries” que s’imaginava mentre cuinava i feia altres feines de la casa. Una altra poetessa, Agna de Valldaura (Joaquima Santamaria i Ventura de Fàbregas; 1854 – 1930) en va llegir una per casualitat i va animar-la a publicar-les. La primera poesia va sortir a l’Almanac de Barcelona l’any 1874.

– Agnès Armengol participà en nombrosos actes de beneficència, fent recitals de poesia per recaptar diners. L’any 1885 hi va haver uns forts terratrèmols que van afectar Andalusia; Agnès Armengol col·laborà a la recollida de més de 500 peces d’abric i 30,000 pessetes (en aquella època eren molts diners).També col·laborà en la reedificació del temple de Sant Fèlix (destruït per un incendi l’any 1909) i cedí la seva casa pairal per instal·lar-hi l’Asil dels Avis Desemparats.

 

Pilar Tous de Cirera va deixar d’escriure i publicar quan va morir el seu marit, l’any 1958. La importància de la seva obra queda palesa quan una de les seves poesies, “La pedregada”, va ser inclosa al llibre Les cinc branques. Recull de poesia femenina (publicat el 1975 en commemoració de l’Any Internacional de la Dona). Aquest llibre és el primer de la història a recopilar poesies i biografies d’escriptores dels països catalans de totes les èpoques (des del segle XIV fins al 1975; inclou més de 200 escriptores). També conté obres d’Agnès Armengol, Montserrat Martínez i Taulé (Sabadell, 1948- ), i la biografia de Maria Gispert (1904 – 1976) qui va viure i treballar Sabadell.

 

Fotografia 1. Retrat i signatura de Pilar Tous de Cirera. Sabadell, 1957.- Autor: desconegut. Imatge extreta de la monografia Agnés Armengol. Biografia/ AHS.

 

FONTS CONSULTADES:

 

BIBLIOGRAFIA


– Pilar TOUS DE CIRERA (1934). Vergeret d’Abril. Sabadell: Volum 29 Biblioteca Sabadellenca.

– Pilar TOUS DE CIRERA (1957). Agnès Armengol. Biografia. Sabadell: Volum II Biblioteca de Sabadell.

– D.A. (1975). Les cinc branques: poesia femenina catalana. Barcelona: Albert i Corp. (Compilat i ordenat per Esteve Albert et al.).

– “Pilar Tous, l’illa de la memòria”. Diari de Sabadell, 8 d’abril de 1989.

 

Text escrit per: Pilar Fuentes

Editat per: Eric López Calvo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: