Maria Gispert Coll (1904-1976) , una escriptora i activista política morta a l’exili.

Fotografia 1. Retrat de Maria Gispert Coll. S.d. Autor: desconegut. Fons Ricard Simó Bach/ AHS.

 

Maria Gispert i Coll va néixer a Sant Vicens de Castellet l’any 1904, però va venir a viure a Sabadell de molt petita amb els seus pares. Va ser una important activista política: formà part del Bloc Obrer i Camperol i, durant la Guerra Civil Espanyola, milità en el POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Va ser de les primeres dones de Catalunya en participar activament en mítings polítics. A més era escriptora, periodista, sociòloga i pedagoga.

Als anys 30 va formar part de diverses Comissions de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell  i va fundar La Lliga Laica Femenina (juntament amb Magda Lladó i Fidela Renom, qui va ser Regidora de l’Ajuntament de Sabadell). Com a periodista, va col·laborar en el Diari de Sabadell, El Poble, L’Impuls, La Batalla i La Humanitat, entre altres, i va dirigir  el setmanari L’Impuls.

 

Acabada la guerra, va ser condemnada a 30 anys de presó, dels quals en va complir 7. Va emigrar a Caracas (Venezuela), on va ser secretària del pedagog i geògraf Pau Vila i del Centre Català.

Fotografia 2. Jocs Florals de 1966 organitzats per Maria Gispert al Centre Català de Caracas. Imatge publicada a la pàgina 104 de 63 dones sabadellenques dignes de recordar, de Ricard Simó i Bach.

 

Va col·laborar a organitzar els Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili, va dirigir el butlletí Senyera i participar en programes de ràdio. Va obrir una llibreria, la llibreria Mirador, que es convertí en un punt de trobada dels exiliats catalans. Va morir a Caracas l’any 1976.

 

OBRES PRINCIPALS

 

POESIA

– Participà en el Primer Concurs Femení de Poesia organitzat per la revista La Dona Catalana; el seu poema va ser seleccionat i publicat al recull de poesies inèdites Llibre d’or de la Poesia Femenina (1930).

NOVEL·LA

-Quan desperten els sentits (1953).

-Ombres i llum (1960).

 

 

Fonts consultades:

 

Bibliografia

-D.A (1930). Llibre d’or de la Poesia Femenina. Biblioteca La Dona Catalana. Barcelona: Edicions Bosch

-Ricard Simó i Bach (1988). 63 dones Sabadellenques dignes de recordar Sabadell: Agulló-Costa.

– Francesca BADIA I FONT (1997). Cròniques. Barcelona: Mallafer.

– Anna Cabeza (2005). El Sabadell de les àvies, besàvies i rebesàvies. Sabadell: Publicacions de l’Ajuntament de  Sabadell.

– Magdalena LLADÓ I FUSTER (2005) Recull de records. Barcelona: Mediterrània.

 

Arxiu Històric de Sabadell (AHS)

– Fons Ricard Simó i Bach.

 

COMUNICACIÓ PERSONAL: ENTREVISTA A MAGDA LLADÓ (18 de juny de 2011)

 

ESCRIT PER: Pilar Fuentes

EDITAT PER: Eric López (3a42)

Pàgina actualitzada el 20 de juny de 2011

Anuncis

1 comentari

  1. lorenzo Alsina

    Hola, em dic Llorenç Alsina, vaig tindre el privilegi de coneixer a la Maria Gispert a Caracas. So fill d’exilats i frequentavem la seva llibreria que per cert era molt aprop de la nostra casa a La Campiña. De fet alguna tarde de vacances anava a ajudarla. Crec que viva allí mateix. Quan va morir em va deixar la seva extensa col.leccció de revistes de la National Geographic del anys 50 i 60… Lamentablemet la vaig perdre ja que jo també he voltat molt… ara soc a Terrassa, estic a la vostra disposició per qualsevol cosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: