LES BESSONES FORRELLAD: DUES ESCRIPTORES EXCEPCIONALS.

Lluïsa i Francesca Forrellad són dues germanes bessones nascudes a Sabadell l’any 1927. Són unes escriptores famoses per moltes raons.

Lluïsa Forrellad en el paper de Clàudia Procla a l’obra Ponç Pilat. S.d.- Autor: desconegut. Fons Ramon Ribera Llobet/ AHS.

Francesca Forrellad en el paper d’Odila la Grega a l’obra Ponç Pilat. Quadre escènic del Centre Parroquial de la Puríssima Concepció de Sabadell, 1954.- Autor: desconegut. Fons Palestra/ AHS

Des de petites van demostrar tenir gran talent pel dibuix i la literatura; la seva família treballava en la indústria tèxtil i elles ajudaven al taller de casa. Lluïsa va començar a fer estudis de Medicina, que no va continuar però que li van servir d’inspiració per escriure la seva primera novel·la, Siempre en capilla (Premi Nadal de novel·la de 1953). Francesca escrivia poesia però també mostrava interès per altres gèneres literaris.

A finals dels anys 40, la parròquia de la Puríssima Concepció, al centre de Sabadell, va organitzar un taller de teatre no professional (el “Quadre escènic del Centre Parroquial de la Puríssima Concepció”). Les germanes Forrellad s’hi van apuntar i van contribuir a llançar-lo a la fama: van escriure obres de teatre i van fer de directores, actrius i dissenyadores de vestuari i de decorats.

Lluïsa va escriure  dues obres en castellà:

  • Dos Razones (abril de1952).
  • Regimiento de Caza 43. (1953; patrocinada per l’Aero Club Barcelona- Sabadell). Obra finalista al Premi Ciutat de Barcelona de Teatre.

Francesca va escriure dues obres en català:

  • L’Esperat (desembre de 1949),versió del Misteri Nadalenc escrit en vers.
  • Ponç Pilat (estrenada el febrer de 1951), versió de la Passió de Crist.

Aquestes dues últimes obres són extraordinàries perquè, en aquella època, estava prohibit utilitzar el català en actes públics. Van poder ser representades per ser de temàtica religiosa i disposar del vist-i-plau del bisbe.

Ponç Pilat va ser innovadora en un altre aspecte: el disseny dels decorats i els efectes luminotècnics, obra de Rafael Esteve, “De Rafel” (més tard va anar a treballar a París, on va ser famós). L’obra va tenir molt èxit, amb més de 50 representacions (1951 – 1956) i la participació de més d’un centenar d’actors i actrius. Aquesta obra també la van representar al Centre Moral de Gràcia i al Teatre Romea de Barcelona; Ràdio Barcelona en va fer adaptacions radiofòniques dirigides per Armando Blanch.

Rafael Alsina, Joan Bielsa i Francesca Forrellad en una escena de l’obra Ponç Pilat. Quadre escènic del Centre Parroquial de la Puríssima Concepció de Sabadell, 1954.- Autor: desconegut. Fons Palestra/ AHS.

Miquel Viadé, Lluïsa Forrellad i Climent Chuecos en una escena de l’obra Ponç Pilat. Quadre escènic del Centre Parroquial de la Puríssima Concepció de Sabadell, 1954.- Autor: desconegut. Fons Palestra/ AHS.

Coincidint amb l’èxit de Ponç Pilat, Lluïsa Forrellad va guanyar el Premi Nadal de novel·la de 1953 i es va convertir en el focus d’interès dels mitjans de comunicació nacionals i internacionals. De l’obra premiada, Siempre en capilla, se’n van fer unes 30 reedicions, diverses adaptacions per a la ràdio i la televisió i traduccions a l’anglès i l’alemany. Degut a la gran expectació i pressió mediàtica, Lluïsa i la seva germana van preferir allunyar-se de la vida pública, tot i que van continuar escrivint. Una de les seves últimes iniciatives va ser publicar contes i poesies a una antologia de 37 escriptors sabadellencs (primer volum de la Biblioteca de Sabadell, 1956), en la qual van contribuir altres autores locals (Maria Albareda i Vidal, Pilar Tous de Cirera, María Dolores Arroyo Maldonado, Montserrat Martínez i Taulé, Rosa Ten i Aguilà, Magda Urgell).

Durant cinquanta anys les bessones Forrellad es van mantenir apartades del món literari i Lluïsa va arribar a ser coneguda com “l’escriptora fantasma”. A partir de l’any 2006, sorprenent a tothom, Lluïsa i Francesca Forrellad publiquen noves novel·les a Angle Editorial:

Novel·les de Lluïsa Forrellad:

          Foc latent (2006).

          Sempre en capella (2007), traducció al català de la novel·la guanyadora del premi Nadal de 1953.

          Retorn Amarg(2008).

          El primer assalt (2009).

–       L’olor del mal (2011).

Sembla ser que hi ha  més novel·les inèdites, pendents de publicació.

Francesca Forrellad publica la seva primera novel·la als 81 anys, La vostra sang (2009), en la qual havia treballat 20 anys (escrivint i consultant documentació en arxius i biblioteques). Explica la història de Guifré el Pilós i els orígens de Catalunya, amb una prosa rica i de gran musicalitat.

 

Llibres de Lluïsa Forrellad que podeu llegir a la biblioteca.

Fonts consultades:

 

Bibliografia

           ‘Ponç Pilat’, gènesi del teatre modern a Sabadell. Sabadell: Publicacions de la Fundació Caixa de Sabadell (Catàleg de l’exposició del 8 de maig al 10 de juny de 2001).

          Jordi GAMELL (2006). “Entrevista a Lluïsa Forrellad”. A: Casa meva és casa vostra. Entrevistes a Sabadellencs. Sabadell: Vallesana de Publicacions, p 157-164.

          Lluïsa Forrellad (2007). Sempre en Capella. Barcelona: Angle Editorial.

          Francesca Forrellad (2009). La vostra sang. Barcelona: Angle Editorial.

          D.A.  (1956) Antologia. Sabadell: Volum I Biblioteca de Sabadell.

Webgrafia

        Catàleg de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.   http://sinera.diba.cat/

– “Las gemelas Forrellad protagonizan un renacimiento literario a los 81 años”, informacion.es, 22 de març de 2009. URL: http://www.diarioinformacion.com/cultura/2009/03/22/cultura-gemelas-forrellad-protagonizan-renacimiento-literario/866039.html

Arxiu Històric de Sabadell (AHS)

          Fons Palestra.

          Fons Ramon Ribera Llobet.

Pàgina actualitzada el 23 de juny de 2011.

TEXT ESCRIT: Pilar Fuentes

EDITAT: Eric López

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: