L’ESCRIPTORA PILAR GARRIGA VISITA L’AGUSTÍ SERRA

El dilluns dos de maig, l’escriptora Pilar Garriga ens va visitar a l’institut per parlar amb alumnes de 2n ESO que han llegit Un estiu a Borneo a classe. La conferència va ser una cortesia de l’editorial Barcanova i va tenir lloc a la biblioteca.

Pilar Garriga va explicar que els seus llibres són de ficció però estan basats en anècdotes reals viscudes per la seva germana Rosa a Borneo i per ella mateixa, quan la va anar a visitar un estiu. La Rosa, veterinària de professió i especialitzada en primats, va treballar cinc anys a la clínica d’un refugi per a orangutans on es rehabiliten cries capturades pels caçadors furtius i venudes al mercat negre. Allà són curades i cuidades per “mares adoptives” humanes fins que són introduïdes de nou a la selva, en un entorn protegit i vigilat pels habitants locals.A la selva del refugi hi viu una família d’orangutans dirigida fins fa poc pel Kosasi, un orangutan mascle força imponent i del que se’n parla al llibre Un estiu a Borneo. Ara “el rei de la selva” ha estat destronat per un altre mascle, més jove i fort.

Al principi la Rosa va tenir problemes amb els treballadors del refugi, pel fet de manar i ser una dona estrangera. Va haver d’aprendre indonesi per poder comunicar-s’hi millor i ser acceptada. Va passar moments de por per la inestabilitat interna de Borneo i les lluites tribals: els nadius eren “caçadors de caps” i hi va haver centenars de morts. El refugi d’orangutans estava en una zona controlada pels “guanyadors” i per això la seva vida no va córrer perill. Quan va decidir marxar de Borneo, els nadius no ho volien perquè s’havia guanyat el seu respecte. Ara treballa amb ximpanzés a l’Àfrica, però diu que no li agraden tant com els orangutans perquè el seu comportament s’assembla molt a les persones i “són uns pesats”.

Els llibres de la Pilar Garriga estan ambientats a la selva i els primats hi tenen un paper molt important; reflecteixen els llocs visitats i les vivències d’ella i la seva germana. A la biblioteca de l’institut podeu llegir Un estiu a Borneo, L’home del bosc i Un estiu a Tacugama, de l’editorial Barcanova.

En acabar la conferència, Pilar Garriga va regalar un calendari amb fotografies de primats per decorar la biblioteca i va escriure una dedicatòria, en indonesi, en un dels exemplars d’Un estiu a Borneo; el significat del que va escriure és “moltes gràcies i bon viatge”.

Text i fotos : Pilar Fuentes

Edició: Isabel Maria Martin Rubio

Vodpod videos no longer available.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: