Inés Polo Merino, la poetessa del silenci (1942-1995)

Inés Polo Merino va néixer a Nueva Carteya (Córdoba) l’any 1942 i va venir a viure a Sabadell de jove. Quan tenia uns nou anys va patir una meningitis que la va deixar sorda. Ella explica, a la seva autobiografia Isla de Silencio, el difícil que va ser adaptar-se a la nova situació (descriu el període 1953-1977 de la seva vida). Tot i així va aprendre l’ofici de modista i va voler dedicar-se a la literatura per vocació. Escrivia poesia per expressar els seus sentiments, desitjos, somnis, queixes i alegries. A la seva poesia ¿Qué escribo? (Poesía Silenciosa, página 10), ella compara el desig d’escriure amb una cosa que bull al seu interior i que neix a mesura que escriu. Les seves poesies (recopilades en llibres no disponibles a la xarxa de biblioteques municipals) mostren una gran sensibilitat i profunditat d’emocions.

Membre actiu de l’Associació de Sordmuts de Sabadell, va col·laborar en publicacions (per exemple Faro del Silencio de Madrid), va intervenir en programes de ràdio i televisió (el programa “Hablamos”) i en certàmens de poesia per a sords (Festival Nacional de la Canción y Poesia silenciosas). També va adaptar i dirigir obres de teatre per a sords durant la dècada dels 80 (per exemple Cyrano de Bergerac), representades durant la celebració de la  Semana de Teatro de Sordos (Madrid).

La seva expressió artística va ser estudiada per Benjamin Fraser (Assistant Professor of Spanish at Christopher Newport University, Newport News, VA, USA), qui en parla al seu llibre Deaf History and Culture in Spain: A Reader of Primary Sources (Washington D.C: Gallaudet University Press, 2009).

Figura 1: Portada del llibre de Benjamin Fraser on parla d’Inés Polo Merino.

 

 

FONTS CONSULTADES

 

ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL (AHS):

–         Dossier d’Inés Polo Merino al Fons Ricard Simó i Bach.

BIBLIOGRAFIA:

–         Benjamin R. FRASER. “Deaf Cultural Production in Twentieth-Century Madrid”. Sing Languages Studies 7. 4. (2007): 431-457.

–         Inés POLO MERINO (1975). Poesía Silenciosa. Barcelona: Imp. CopiArt-Villarroel. (Exemplar a l’Arxiu Històric de Sabadell).

–         Inés POLO MERINO (1978).  Barcelona:  Isla de Silencio. Barcelona:  Imp. CopiArt-Villarroel. (Exemplar a l’Arxiu Històric de Sabadell).

WEBGRAFIA:

–         Elena Mateu Homenajeada. (Publicació en línia: 30-03-2009). Article al Bloc Difusord. El informativo independiente [Consulta: 15-03-2011].

 

 

Editat per: Carmen García, 3A42

Escrit per: Pilar Fuentes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: