AGNÈS ARMENGOL I ALTAYÓ (Sabadell, 1852-1932).

Una dona extraordinària per a la seva època. La primera escriptora coneguda de Sabadell:  poetessa, pintora, cantant, pianista, compositora musical i investigadora de la cultura popular catalana. La seva importància va ser reconeguda per les grans figures literàries de la seva època. Va obtenir nombrosos premis literaris i musicals, a nivell internacional.

Filla d’una família de fabricants tèxtils, va aprendre les primeres lletres al col·legi de les Escolàpies de Sabadell i va continuar els estudis a Barcelona i en un internat de França (la Pension Catalane de Castres), on destacà pel seu talent literari i musical.

Escrivia poesies com a passatemps; la primera poesia la va publicar a l’Almanac de Barcelona l’any 1874, animada per la poetessa Agna de Valldaura (Joaquima de Santamaria, 1854-1930).
Publicà poesies i diferents escrits en defensa de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes, en diverses revistes de Sabadell i Barcelona. Va escriure el poemari Cant de la Senyera per a l’Orfeó de Sabadell, el poema Rosari Antic (recull de la vida, els costums i les tradicions de Catalunya) i contribuí a ressuscitar les danses de Castellterçol.

Obres

  • POESIES
  • 1879. Lays. Barcelona : Tip. Espanyola
  • 1881. Ramell de semprevives.  Sabadell : Imprenta y Litografía de M. Torner, 1891.
  • 1912. Redempció. Barcelona. Il·lustració Catalana. Col·lecció Feminals.
  • 1925. Sabadellenques i altres poesies. Sabadell: Biblioteca Sabadellenca, 3.
  • 1925. Redempció. Sabadell: Biblioteca Sabadellenca, 4.
  • 1926. Els dies clars. Sabadell: Biblioteca Sabadellenca, 7.
  • 1926. Rosari antic. Tradicions i records. Sabadell: Biblioteca Sabadellenca, 10.
 
PECES MUSICALS (composicions per a piano)
Suspirs (obra premiada en un concurs musical de Chicago, EUA).
 
 

FOTO SUPERIOR: Retrat d’Agnès Armengol de Badia als 24 anys. Publicat a la pàgina 37 d’Agnés Armengol. Biografia, de Pilar Tous de Cirera (volum II de la col·lecció Biblioteca de Sabadell, 1957)/ AHS.

FOTO INFERIOR: Agnès Armengol de Badia a la seva taula de treball, composant una de les seves poesies. Sabadell, 1925 (aprox.). Autor: Francesc Casañas Riera/ AHS.

 

FONTS CONSULTADES:

 

ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL (AHS)

-Fons Francesc Casañas Riera.

-Fons Ricard Simó Bach.

 

BIBLIOGRAFIA

-Pilar TOUS DE CIRERA(1957).  Agnès Armengol. Biografia. Sabadell: volum II Biblioteca de Sabadell.

WEBGRAFIA

– Catàleg col·lectiu de les Universitats de Catalunya:  http://ccuc.cbuc.cat:2082/*cat

TEXT: Pilar Fuentes.

1 comentari

  1. El títol correcte de l’obra que va ser escrita per a l’Orfeó de Sabadell és “El cant a la senyera”, que es convertí en l’himne oficial d’aquesta entitat al llarg de tota la seva història.

Deixa un comentari