Narcisa Freixas i Cruells (Sabadell, 1859-Barcelona, 1926)

Pedagoga, pintora, escultora i excel·lent pianista  i compositora. Fundadora de l’escola de música  Cultura Musical Popular a Barcelona (1908). Va compondre nombroses sardanes, cançons, danses, jocs de nens i música per a obres de teatre.

L’any 1877 compon una “fantasia descriptiva musical”, La Festa de l’Ermita, estrenada al teatre Romea amb gran èxit. La seva família tem que es dediqui a l’espectacle, activitat mal vista per a una dona, però es decanta per la vida familiar i, més endavant, la pedagogia musical.

La mort d’una filla la impulsà a compondre cançons d’infants que van tenir molt d’èxit, van ser traduïdes al castellà i al francès i utilitzades com a llibre de text a les escoles. El reculls de cançons van ser premiats a la Festa de la Música Catalana (1905)  i als Jocs Florals de Girona (1908).
 

L’any 1917 va fer cursets de pedagogia musical a Barcelona i Madrid, que van tenir molt bona acollida.
El Ministerio de Instrucción Pública va reconèixer la importància de la seva obra i la va declarar  d’utilitat pública. El Govern decidí atorgar-li la creu d’Alfons XII, que ella va refusar perquè se sentia prou satisfeta ensenyant a infants

 

LA DANSA

Tot el que dansa

la joia alcança

dansen les roses

del  meu jardí.

Dansen les fulles

acaronant-se

dalt de la serra

de bon matí.

 

Jo dansaria

al mig de la plaça

amb la nineta

dels meus sospirs.

 

Mon cor batega

sols de pensar-hi

la noble dansa

s’ha fet per mi.

Narcisa Freixas

(lletra i música)

Cançó publicada en l’article “Personalidades Sabadellenses que han dado su nombre a las calles de la ciudad. Hoy: Narcisa Freixas Cruells”. SABADELL, 8 gener de 1971 (pàg. 11). Fons Ricard Simó Bach /AHS.

 

 

PROCEDÈNCIA DE LES FOTOS:

-Foto superior: Retrat de Narcisa Freixas i Cruells. S. d. -Autor: desconegut. Fons Ricard Simó Bach/ AHS.

-Foto central: Retrat de Narcisa Freixas i Cruells tocant el piano. S.d. -Autor: desconegut. Fons Ricard Simó Bach/ AHS.

-Foto inferior: Partitura manuscrita i signada per Narcisa Freixas. Imatge publicada al llibre Obres de Narcisa Freixas. Edició d’Homenatge (1928), pàgina 9.

 

FONTS CONSULTADES:

ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL (AHS)

-Fons Ricard Simó Bach.

 

BIBLIOGRAFIA

-Narcisa FREIXAS (1928). Obres de Narcisa Freixas.  Edició d’Homenatge.  Barcelona: A.G. Successors d’ Henrich i Companyia.

 

WEBGRAFIA

– Associació Musical de Mestres Directors: Biografia de Narcisa Freixas i Cruells : http://www.assmmd.org/

 

 ESCRIT PER : Pilar Fuentes

Deixa un comentari